Bike Adventure 2014

15.07.2014 12:37

Dvojice Robert Dobrý – Lucie Mullerová a Monika Dobrá – Iva Pavlíčková reprezentovali klub CK LOKO Rakovník Bike Adventure 2014, který byl tentokráte lokalizován v Českém lese. Jedná se o etapový orientační závod dvojic, kdy první, sobotní, etapa je 6ti hodinová a druhá, nedělní, je 4hodinová. V mapě, kterou závodníci obdrží při prezentaci, jsou znázorněny kontroly. Jejich bodové ohodnocení pro danou etapu závodu se závodníci dozvědí až po startu při příjezdu na mapový start. Trasu si pak zvolí tak, aby během časového limitu stihli projet a tím i nasbírat co možná nejvyšší počet bodů. Rozhodující u tohoto závodu není tedy jenom fyzická kondice, ale strategie při práci s mapou a vymýšlení optimální kombinace kontrol.

Nás v pátek na místo centra závodu popoháněly bouřky, kterým jsme se snažili ujet, abychom zvládli postavit stany a zabydlet se ještě za sucha. Povedlo se, ale jen taktak. Mapy už jsme si vyzvedávali ve chvíli, kdy silný závan větru věstil rychle se blížící bouřku. Naštěstí v místní hospůdce pro nás zbyla volná místa, takže studie mapy a zakreslování potřebných údajů do ní probíhalo také v suchu. Jediná nevýhoda hospůdky byla obsluha, která nebyla zjevně zvyklá na takové množství lidí a rychlost obsluhy tomu odpovídala. Pivo jsme ale nakonec dostali a řízky od maminky (Ivy) a jsme ujídali potajmu pod stolem. U stanu jsme pak ještě se spřátelenými dvojicemi probírali všechny možné strategie na první etapu závodu.

Časy sobotních startů jsme měli blízkou sebe, Monika s Ivou v 10:27 a Robert s Lucií 10:36. Na mapovém startu jsme se tedy ještě viděli, ale pak už jsme se na trati nepotkali a setkali se zase až v cíli. Během šestihodinové sobotní etapy Robert s Luckou najeli bezmála 100km, projeli 17kontrol a posbírali při tom 600 bodů. Započatá 7. minuta zpoždění jejich dojezdu po časovém limitu pro ně znamenala penalizaci 24 bodů. Konečný zisk 576 bodů jim stačil na krásné 12. místo smíšených dvojic. Nám, Monice s Ivou, trvalo tak čtvrtinu závodu, než jsme se plně sblížili s mapou, což vyústilo v naše totální zakufrování. Od chvíle, kdy jsme se našli, respektive kdy nám pan lesní ukázal naši skutečnou polohu, jsme již s mapou velcí kamarádi a zbytek etapy jsme zvládly bez bloudění. Problém s mapování měl podíl na našem ne moc vysokém sobotním bodovém zisku 340 bodů ponížených o 10 za 5ti minutovou penalizaci. Projeli jsme 13 kontrol a najeli při tom 74km. Náš výkon stačil na 12. místo v kategorii ženských dvojic.

Smytí potu v polní ledové sprše bylo jednak žádoucí, ale v konečném důsledku i velmi příjemné a regenerující.

Na nedělní etapu jsme vyráželi ještě za sluníčka, které vydrželo zhruba tak dvě hodiny závodu, zbylé dvě hodiny jsme jeli v dost vydatných bouřkových přeháňkách. Na mapovém startu jsme se tentokráte již nepotkali. My, jsme startovali již v 9:27 a Robert s Lucií měli stejný čas startu jako v sobotu, v 10:36. Potkali jsme se ale blízko kontroly č. 31, která byla za 80 bodů. I když my jsme v tu chvíli byly již na cestě od ní a Robert s Lucií k ní, netrvalo dlouho a předjeli nás. Ještě jsme se zahlédli společně na následující dvacetibodové kontrole č. 34. My jsme pak již valily domů ještě přes další dvacetibodovou kontrolu, časový limit se velmi rychle zkracoval. Robert s Lucií měli ještě dost času na to posbírat další kontroly. Penalizaci za pozdní příjezd v této etapě měli tentokráte jen Robert s Lucií. Z nabíraných 370bodů na 12ti kontrolách a 79km jim bylo odečteno 16 bodů. My jsme stihli časový limit o necelé 3 vteřiny, což nás vysílilo natolik, že jsme po průjezdu cílovým obloukem předvedli krásné defilé, když jsme se při sesedání smotali obě na zem. Na 59km jsme projeli 10 kontrol a nasbírali 260bodů.

Protože jsme po této etapě byli všichni černí od hlavy až po paty od bahna, dopřáli jsme ledovou koupel nejen našim kolům, ale i nám.

Nedělní výkony pro obě dvojice přinesly posun v celkovém pořadí směrem k lepšímu umístění.  Robert s Lucií se s celkovým ziskem 930 bodů umístili na 11.místě v kategorii smíšených dvojic z celkového počtu 68. My, Monika s Ivou, jsme se umístili na 9. místě v kategorii ženských dvojic z celkového počtu 21.

Pro tento závod jsme se přidali do týmu spřátelených dvojic s názvem „Zahrádkáři“. Zahrádkáři měli celkem početný tým, 10 dvojic. Pro bodování v této kategorii se počítali výsledky 3 nejlepších dvojic.Jednou z těchto dvojic, kteří svým výkonem přispěli ke krásnému 2. místu v kategorii Tým byl i Robert s Lucií.

Robert byl vylosován dokonce i v tombole, ale cena propadla, protože díky balení a soukání věcí do auta, jsme nestihli přijít na výdej včas. Nevadí, to nás určitě neodradí od účasti na příštím ročníku.

Mo.