ČP MTB Kutná Hora a my u toho nemůžeme chybět

08.04.2019 14:03

První aprílová sobota patřila úvodnímu závodu v Kutné Hoře. Na tratích převládala fyzická náročnost nad technickou, a to už od mladších kategorií. Trať po úvodním krátkém nájezdu do terénu velmi zúžila a začala stoupat. A to mělo za následek, v podstatě u všech kategorií, zácpu v kopci hned pár metrů po startu. Výhodu měl, kdo stál v prvních řadách startovní lajny, kdo dobře zaspurtoval po startu, aby si urval to nejlepší místo na trati a kdo uměl rychle běžet do kopce a proplétat se i s kolem mezi dalšími závodníky.

To poznali už i naši závodníci kategorie Chlapci 7-8 let. Kluků na startu, v porovnání s ostatní s ostatními kategoriemi nestálo tak mnoho, celkem 21. Kluci s počátečním stoupáním bojovali velmi statečně, malinko jim chyběla zkušenost s volbou vhodného převodu, ale i tak z toho bylo krásné 8 místo pro Kryštofa Rybáře (2011) a 15 místo pro Ondřeje Dobrého (2012).

Stejná trať čekala i na dívky a chlapce (9-10 let), jen počet kol se navýšil. Až při řazení na startu se závodníci a závodnice dozvěděli o navýšení počtu kol z původně zamýšlených 3 na 5.A to už byla pořádná porce. Jolana Rosova (2009) si svým výkonem na trati zajistila o jednu pozici lepší místo na startu příštího závodu a Anna Reková (2010) se dokonce posunula o 5 míst dopředu. Radim Dobrý (2010) díky svému dobrému startu a rychlému prvnímu kolu posouval startovním polem dopředu A i když síly postupně docházeli, dojel si pro krásné 18 místo. Denisovi Joglovi (2010) se úplně nepodařilo prodrat se po startu, a tím se dostal do té největší zácpy v již zmíněném stoupání po startu. Jakmile se však trať trochu uvolnila řval se jako lev a vybojoval 20 příčku. Oba kluci tedy v závodu uspěli velmi dobře vzhledem k celkovému počtu 54 startujících.

Poté už se dostalo na start celkem 77 kadetů a my na trati povzbuzovali Patrika Pavlíčka (2004), který je v této kategorii prvním rokem. Kadeti již měli trať stejnou jako muži Elite. I když pro kategorii těchto kluků není problém vyjet v podstatě jakékoliv stoupání, nevyhnula se ani jim zácpa v úvodním stoupání. Stoupání však nekončilo v první pravotočivé zatáčce jako dětský kategoriím, ale pokračovalo dál klikatou úzkou cestou lesní stráni nad tamějším zimním stadionem. Nejrychlejší závodník této kategorie zajel 3 kola za 36 minut. Nejpomalejší za 51 minut. Patrik nechal na trati vše co v něm bylo, a to stačilo na 51 místo.

Na všechny žákovské kategorie letos kromě standardních tratí XCO čekala novinka v podobě technických disciplín, kde si „jízdou zručnosti“ mohli vyjet další body do celkového pořadí Českého Poháru. Někomu se dařilo lépe, někomu méně. Nejlépe si v technických disciplínách vedle Adéla Kotlíková, která získala cenných 35 bodů z celkově možných 50ti. Patrik Rek a Samuel Rosa díky svému technickému umu si připisují 30 bodů. Méně se na v této části dařilo Josefu Rajsovi a Lukáši Dobrému, kdy Pepíno získal 13 bodů a Luky 10.

Zácpa v prvním stoupání se nevyhnula ani žákovským kategoriím. Tedy ani Patriku Rekovi (2008) a Josefu Rajsovi (2007), kteří stáli na startu kategorie žáci I. Díky bodování v loňskému roce byl Paťa vyvoláván na startovní lajnu jako 35.Pepino neměl bohužel z loňska vyjetý žádný bod a tak se na start postavil až jako 72. I tak se za něj  ještě řadilo dalších 23 bikerů. Na výbornou zvládl svůj závod Páťa, který do cíle dojel jako 29ty. Po připočtení bodů z technických disciplín by měl mít na dalším závodě ČP dobré místo na startu. Pepíno trochu ztratil v zácpě při prvním stoupání, ale pak bojoval. Bojoval tak, že krátil čas projetí každého ze 3 okruhů. Nakonec to stačilo na 62. místo.

Pak už na startu stála naše holčičí naděje Adéla Kotlíková (2005). Tedy závodnice kategorie Žákyně II. Díky své úspěšné sezóně v loňském roce měla Adélka zajištěnou startovní pozici v první lajně. Hned po startu nás Adélka ujistila v jejích dobrých startech. V dalších kolech se Na chvilku se však ještě projevil malý deficit v tréninku v důsledku Adélčiny předchozí nemoci, ale v momentě, kdy Adélku předjela její soupeřka, se Áďa vydala ze všeho a ještě ve sportu bojovala. Chybělo jen trochu sil, aby Adélka vyhrála spurt do cíle o lepší pozici. I tak z toho bylo skvělé 7. Místo. Po přičtení bodů z technických disciplín k tomuto umístění má Áďa zajištěnou skvělou pozici na startu i pro další závod.

Jako poslední se na start závodu v Kutné Hoře postavili zástupci kategorie žáci II. Za nás v první lajně stál Lukáš Dobrý (2005) jako naše chlapecká naděje a Samuel Rosa, který do této kategorie letošní rok přestoupil. Samík, nemaje vyjeté pořadí z předchozí sezóny, stál na startu jako 63 závodník. Luky si svým výkonem na trati dojel pro 8 příčku. Samík, díky tomu, že se neprobojoval ve stoupání po startu ztratil a do cíle dojel na 90 příčce, poslední bodované. Nebyl zdaleka ale poslední v pořadí.

 

Úvodní závod ČP ukázal, a to především u žákovských kategorií a kategorie kadetů závodníkovi silné ale i ty slabší stránky. Každopádně závod všechny posunul o krůček dopředu ať už vyjetým pořadím nebo nabytými zkušenostmi.

Mo.

Výsledky tohoto závodu