Sedm statečných v Peci pod Sněžkou

20.05.2017 12:03

Sedm statečných z našich řad vyrazilo druhý květnový víkend do Pece pod Sněžkou na Český pohár MTB. To, že jsou tratě v Peci pod Sněžkou velmi náročné, a postačí k tomu v podstatě jen příroda sama, jsme věděli. Netroufali jsme však domyslet, co s nimi udělají předpovídané vydatné dešťové přeháňky.

Zatímco na části sjezdovky Javor byl ještě dostatek sněhu pro dětské radovánky, na jiné části, kde byly vytyčeny tratě Eliminátora i Cross Country, bylo zase dostatek bahýnka již v pátek večer. Vydatný déšť běhen sobotního rána však množství bahna na trati ještě navýšil.

V sobotu měli všichni, počínaje dětmi ve věku  5-6 let, přes ostatní kategorie „minime“, a dále kategorie žáků, žákyň, kadetů, kadetek a mastrů, trať v podstatě stejnou. Výjimku měli pouze děti 5-8 let, kteří objížděli skok na trati a na stoupání do cíle po šotolinové cestě neměli překážky v podobě klád. Startovalo se do kopce a jen pouhých pár metrů po startu se jelo po pevném podloží. Pak už následovalo klouzající bláto, které dávalo všem zabrat, a to jak ve výjezdu, tak i v kratičkém esíčkovitém sjezdu. Když už se závodníci prodrali bahnem a jejich stroje odvalovali kola na pevné cestě, zvýšilo se procento stoupání. Sice jen na pár metrů, za to ale výrazně. Před sjezdem po promáčené louce si mohli závodníci trochu oddychnout jen na pár metrech panelky. A co cíle to už zase jen stoupalo, jak jinak, vždyť jsme byli přeci v Peci.

Zajeté výsledky našich sedmi statečných byli více než dobré. Kryštof Rybář dojel těsně za stupni vítězů. Ondra Dobrý, přestože jeho tatínek měl obavy, zda trať vůbec zvládne a moc se netvářil na to, aby startoval, si dojel pro sedmé místo a nechal ještě další tři závodníky za sebou. Radim Dobrý do poslední chvíle bojoval o co nejlepší umístění. Avšak o náskok, který získal ve sjezdu přišel ve stoupání do cíle a nakonec obsadil 11.místo. Patrikovi Pavlíčkovi, díky jeho skvělé jízdě v kvalifikaci utekl těsně postup do rozjížděk, přesně o 1 vteřinu. Jeho čas vystačil na 18.místo z 51 startujících žáků. Již méně se na trati eliminátora dařilo Lukáši Dobrému, kterému jeho čas z kvalifikace postačil na 29. příčku. Skvěle připravené nohy měla Adélka Kotlíková, která zajela perfektně již kvalifikační jízdu a svým 8. nejlepším časem si zajistila postup do rozjíždět. Při jejím startu ve čtvrtfinálové rozjížďce již opět pršelo. Ale ani déšť Adélce nohy nezastavil a svým druhým nejlepším časem této rozjížďky postupovala dále do semifinále. V té době už opravdu lilo jako z konve a Adélka opět vyrážela na trať, kde však našla přemožitelky v podobě starších soupeřek z kategorie žákyň II.

A kdo byl ten sedmý statečný? No přese Robert Dobrý. Ten se nakonec rozhodl pro závod do vrchu a byla z toho bramborová medaile sobotního dne.

Nedělní Cross Country závod čekal již jen na naše tři statečné, Adélku, Lukyho a Patrika. Trať byla opravdu náročná. Kamenité kořenové sjezdy se díky vydatnému sobotnímu dešti staly nejnáročnějšími úseky tratě. A právě ty připravili Patrika o možnost startovat, když si tam díky pádu „nabouchal“ koleno. I v tomto závodě ukázala svoji perfektní formu Adéla Kotlíková, když obsadila 5. místo.

Z Pece jsme odjížděli sice bez medailí, za to s velkými zkušenostmi, díky kterým se všichni posunuli zase o kousek dále.