Závodní sezóna začala úvodním závodem Tomket Pražského Poháru 2019

25.03.2019 13:36

Zima už je, doufejme, za námi a s prvními jarními dny pro nás začala závodní sezóna. Již tradičně se prvním závodem stal Pražský pohár a to v lokalitě uměle vytvořeného Garden parku v Jenči, kde na cyklisty čekala z většiny štěrková a kamenitá trať, plná zajímavých prvků, přizpůsobená vždy dané věkové kategorii. V neděli 24. března se na start postavilo 19 zástupců CK LOKO Rakovník od těch nejmenších až po ostřílené závodníky.

Celý program odstartoval závod odrážedel, kde v kategorii do tří let máme čerstvého dvouleťáka Matouška (Matouš Rybář, *2017), který za podpory celého fanklubu dojel s úsměvem na šestém místě z celkových čtrnácti odrážejících se.

Mezi tří a čtyřletými dětmi bohužel nemáme zástupce, ale ihned poté se na start postavili naši dva závoďáci, a to Mirda (Miroslav Černý, *2013) a Ráďa (Radim Křižák, *2013) v kategorii pěti a šestiletých. Na kluky čekaly 2 zábavné okruhy, plné kamenů na trati a ostrého sjezdu do cíle.  Pro Mirdu to byl úplně první závod v dresu CK LOKO Rakovník a pro osmé místo si dojel s naprosto vážnou a profesionální tváří. Ráďa, s jeho zarputilostí, jak ho všichni známe, dojel o jedno místo dále. Nutno ale dodat, že z dvaadvaceti závodníků to byl od obou kluků krásný výsledek.

V kategorii sedmi a osmiletých dětí jsme na startu měli pět kluků a jednu slečnu. Na ně již čekaly 2 větší okruhy se dvěma skoky i dvoukaskádovým sjezdem do cíle. Nejdříve se zaměříme na zmíněnou slečnu, a to na Nelču (Nela Pešková, *2012). Nelča se po loňském celkovém vítězství v kategorii postavila na start se staršími holkami a její celkové desáté místo z jednadvaceti nebylo vůbec špatné. Co se týče chlapců, ve startovním poli čítající bez jednoho třicet závodníků, jsme měli hned pět zástupců modrých dresů. Ze starších v kategorii to byl Máťa (Matěj Křižák, *2011), Robís (Robin Pavlíček, *2011) a Štůfek (Kryštof Rybář, *2011) a z těch mladších pak Ondra (Ondřej Dobrý, *2012) a Davča (David Husák, *2012). Štůfek ihned po startu obsadil čtvrté místo, na kterém ve finále i protnul cíl. Máťa bohužel na trati ošklivě upadl, ale i tak se rychle oklepal a do cíle dojel na čtrnáctém místě. Robís si ještě zvyká na nové kolo a tretry k tomu, ale s jeho známou bojovností dojel na konečném osmnáctém místě. Ondra a Davča si taktéž zvykají na nové cyklistické obutí, Ondra i na větší kolo, které ho na trati technicky pozlobilo zaseknutým řetězem, ale i tak si mezi většími kluky dojeli pro třiadvacáté místo pro Ondru a o jedno místo hůře pro Davču.

Kategorie devět a deset let značila stejný okruh, jako pro předchozí kategorii, ale závodníci jeli již okruhy 3. Z dívek v této kategorii nás reprezentovala Anička (Anna Reková, *2010), která si v prvním okruhu držela báječné sedmé místo. Bohužel jak závod postupoval, Anička se propadala až na konečné dvanácté místo z šestadvaceti konkurentek. Na prvoročanku to je ale i tak skvělé umístění. Mezi padesáti chlapci v této kategorii jsme měli dva zkušené bikery, a to Denyho (Denis Jogl, *2010) a Radíse (Radim Dobrý, *2010). První zmíněný i přes nelichotivé místo v půlce startovního pole bojoval, neustále předjížděl své konkurenty až protnul cíl na třináctém místě. Radís si na novém kole vedl na trati velmi dobře a mezi staršími kluky dokončil závod na jednadvacátém místě.

Ma.

        

Po obědě začal odpolední blok, ve kterém jsme měli zástupce jak v žákovských kategoriích, tak i v kategorii kadetů a juniorek.

Na žáky čekal zkrácený „dospělácký“ okruh, na kterém nechyběli technické pasáže a náročnější sjezdy a výjezdy. Mezi mladšími žáky, tedy Žáky I stáli na startu Páťa (Patrik Rek; 2008*), Tomík (Tomáš Pešek; 2008) a Pepíno (Josef Rajs; 2007*). Páťa a Tomík v této kategorii letos začínají. Páťa makal od začátku až do konce a časem svého dojezdu do cíle se ještě zařadil do první poloviny závodníků. Pro Tomíka to byl nejen první závod sezóny, ale v podstatě i jeho první letošní kilometry na kole. Tomíkův hlavní sport je hokej a tak je jeho umístění na začátku poslední desítky závodníků této kategorie velmi pěkný. Pokud by byl závod vypsán pouze pro ročník těchto dvou závodníků, dojel by si Páťa pro 7 a Tomík pro 17. příčku z celkového počtu 25. Pepíno je už ostřílený závodník této kategorie a tak si z naší trojice kategorie Žáků I vedl nejlépe, když obsadil 14. místo.

Mezi Žáky II jsme měli pouze jednoho zástupce a to Samíka (Samuel Rosa; *2006). Sam odstartoval na stejnou trať jako jeho týmoví kamarádi mladší kategorie, jen jeho závod měl o kolo více, tedy celkem 3 kola. Sam obstál v konkurenci 37 závodníků a do cíle dojel jako 29. Protože se Samík také celou zimní sezónu věnoval hokeji a na kolo zbylo již méně času, a hlavně na trati nechal všechno, co v něm v tu chvíli bylo, byl trenér s jeho výsledkem více než spokojen.

Velmi příjemně, na již nezkrácené trati, překvapil výkon Patrika (Patrik Pavlíček; 2004*). 5ti kilometrová trať mu prostě sedla. Páťa dojel na krásném 6. místě a jako 3 prvoročák.

Přestože necinkali medaile. Byly pro trenéry tyto závody úspěšné. Všichni závodníci našeho týmu se oproti loňskému roku výrazně posunuli a v závodě uměli zúročit své dovednosti získané při trénincích.

Mo.

Výsledky našich závodníků z tohoto závodu.